Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.

Masiva

/

Blog

/

Terasa ze dřeva iroko: Vsaďte na eleganci s vlastnostmi teaku

Terasa ze dřeva iroko: Vsaďte na eleganci s vlastnostmi teaku

Pokud toužíte po terase ze dřeva v přirozeném zlatohnědém odstínu, iroko, kterému se přezdívá africký teak, pro vás možná bude to pravé ořechové. Pojďme se na dřevinu s africkými kořeny podívat zblízka. 

terasy

obsah

Výjimečné vlastnosti dřeva iroko

Iroko pochází z tropických oblastí ve střední a západní Africe a často se označuje jako ​​„africký teak“, protože se teakovému dřevu, které je výrazně dražší, v mnoha ohledech podobá. Proto je stále populárnější i v Evropě. Čím iroko vyniká?

1. Odolnost 

Díky vysokému obsahu přírodních olejů je iroko přirozeně odolné vůči vlhkosti, hnilobě a škůdcům. Na stupnici přirozené odolnosti dosahuje dřevo, pokud je dobře odvodněno, hodnoty 5. To znamená, že spolu s ipe a teakem patří mezi nejodolnější dřeviny. Proto jde ideální materiál pro venkovní dřevěné terasy, kde čelí nepříznivým povětrnostním podmínkám.

2. Trvanlivost

Dřevo iroko je velmi trvanlivé, rozměrově stálé a odolné. I proto se tradičně používá pro výrobu lodí nebo nádrží, které se využívají v chemickém průmyslu. Díky tomu hravě odolá dešti, slunci i dalším povětrnostním vlivům na vaší zahradě.

3. Elegantní vzhled 

Iroko má zlatohnědou barvu a jeho rovnoměrná textura s jemným leskem dodávají dřevěné terase nezaměnitelný vzhled. Ve srovnání s barevně výraznějšími dřevinami mukulungu nebo massaranduba působí iroko elegantnějším dojmem. Díky tomu se hodí i pro velmi designové terasy.

4. Ohleduplnost k planetě

Pokud je pro vás při výběru dřeva důležitý i ekologický aspekt, máme pro vás dobrou zprávu. Námi dodávané iroko pochází z lesů, které jsou obhospodařovány udržitelným způsobem a mají certifikaci EUTR (European Union Timber Regulation). To znamená, že se při jeho pěstování i těžbě dbá na ochranu lesů a udržitelné hospodaření s přírodními zdroji.

„Exotické dřevo iroko pro jeho přirozenou odolnosti vůči vlhkosti a škůdcům doporučujeme všem klientům, kteří uvažují, jaký materiál zvolit, pokud je součástí jejich terasy i bazén. Dřevinu nepoškodí sladká ani slaná voda.“

Jan Valenčík, spoluzakladatel Masiva  

5. Přednosti teaku za rozumnou cenu

Iroko je exotické dřevo, která nabízí skvělý výkon a životnost 25–30 let za relativně nízkou cenu. Pokud budete dřevěnou terasu pravidelně čistit a čas od času ji ošetříte ochranným prostředkem, budete mít jistotu, že si zachová původní kvality. V průběhu času dřevěná prkna navíc ozdobí stříbrnohnědá patina, která je u exotického dřeva vzácná. 

Abyste si mohli naplno užívat všech předností dřeva iroko, je třeba před instalací terasy zkontrolovat, že je podklad dostatečně pevný a dobře odvodněný, aby nedocházelo k nežádoucímu hromadění vody pod terasovými prkny. S ohledem na tvrdost dřeva také doporučujeme použít nerezové šrouby s oboustranným závitem A2 nebo A4 (ke slané vodě) a spojovací materiál, který odolá korozi a zajistí pevné spojení.

Iroko – terasová prkna z exotického dřeva (masiva.cz)

3 tipy, jak o iroko pečovat, aby zůstalo déle krásné

Ačkoliv iroko patří – podobně jako teak – mezi velmi odolné dřeviny, které svou původní barvu ztrácejí velmi pozvolna, pravidelná údržba může prodloužit jeho životnost a podtrhnout jeho výjimečný vzhled. Péče vám nezabere příliš času, ale výsledek uvidíte na první pohled. Jak na to? 

1. Pravidelné čištění

Z dřevěné terasy je třeba průběžně odstraňovat nečistoty. Bude vám k tomu stačit vapka s mírným proudem vody. 

2. Ošetření olejem

Aplikací speciálního bezbarvého oleje dřevo vyživíte a podtrhnete jeho přirozenou barvu. Olej navíc terasová prkna i fasádní palubky ochrání před vysycháním a praskáním.

3. Ochrana před UV zářením 

UV paprsky způsobují blednutí všech materiálů včetně dřeva. Použitím UV ochranných nátěrů zpomalíte u dřeva, které je vystavené nepříznivým povětrnostním podmínkám, proces stárnutí a šednutí.

Iroko vs. garapa. Tipnete si, kdo je vítěz?

Abychom si o dřevu iroko udělali podrobný obrázek, srovnali jsme ho s oblíbenou dřevinou garapa, která mu je podobná jak z hlediska ceny, tak i vlastností. Z našich zjištění vyplynulo, že iroko garapu poráží především na poli rozměrové stálosti a životnosti. Což oceníte zejména při montáži pomocí vrutů, kdy u iroka vzniká méně prasklin.

Pokud hledáte trvanlivý, stabilní a vizuálně přitažlivý materiál pro váš venkovní prostor nebo terasu kolem bazénu se sladkou, a dokonce i slanou vodou, iroko je vynikající volbou. Díky svým vlastnostem vám nabídne odolnost i nízké nároky na údržbu, a přitom se může pochlubit ohromující estetickou kvalitou.

Zanechte nám číslo a my se vám ozveme.

Co nejdříve se vám ozveme
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Případně nám zavolejte kdykoli ve všední den od 10:00 do 18:00.

+420 773 334 221

Zavolejme si