Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.

Masiva

/

Blog

/

Jaká je terasa z exotického dřeva mukulungu?

Jaká je terasa z exotického dřeva mukulungu?

Jde o exotickou dřevinu s africkými kořeny, která je velmi tvrdá a odolná. Důkazem je fakt, že se z ní v Africe staví mosty. Zkrátka ideální materiál pro vybudování dřevěné terasy, která vám bude roky dělat radost, nemyslíte?

terasy

obsah

Dřevo mukulungu pochází z vlhkého prostředí tropických deštných pralesů střední Afriky, a proto je odolné vůči hnilobě, dřevokazným houbám i dalším škůdcům. Díky tomu se perfektně hodí pro budování teras a dalších venkovních projektů s vysokou zátěží, u kterých se očekává dlouhá životnost, a to i v náročnějších klimatických podmínkách.

Mukulungu sdílí řadu vlastností s dřevinou massaranduba, která se ale mnohem více rozpíná a mění svůj tvar. Zároveň se pohybuje v podobné cenové relaci jako oblíbená dřevěná prkna garapa, která se dováží z Jižní Ameriky. Ve srovnání s nimi je ale mukulungu odolnější a konstrukčně pevnější. Délka jeho životnosti se pohybuje okolo 30 let.  

Ve srovnání se známou garapou nebo dřevěnými prkny z massaranduby je mukulungu odolnější a konstrukčně pevnější.

Mukulungu – terasová prkna z exotického dřeva (masiva.cz)

5 důvodů PRO dřevěnou terasu z mukulungu

1. Tvrdost a pevnost

Tvrdost dřeva zajišťuje odolnost dřevěné terasy vůči opotřebení i mechanickému poškození. Pokud se chystáte venkovní terasu využívat na maximum, bude pro vás mukulungu, které si bez potíží poradí třeba i s těžším grilem, skvělou volbou.

2. Estetický vzhled

Mukulungu má výraznou tmavě hnědou až červenohnědou barvu s jemným leskem a hladkou strukturou, která terase dodává exotický vzhled. V průběhu let dřevo přirozeně patinuje do šedostříbrné barvy.

3. Méně péče a více zábavy

Díky svým přirozeným vlastnostem, které zmiňujeme v úvodu, nevyžaduje terasa z mukulungu žádnou speciální údržbu. Kromě pravidelného čištění vapkou s mírným proudem vody ji doporučujeme po instalaci a vždy na začátku sezóny ošetřit ochranným olejem bez pigmentů. Díky tomu vydrží dřevo po mnoho let ve skvělém stavu – z hlediska vzhledu i vlastností.

4. Bezpečná volba k bazénu

Mukulungu má přirozeně protiskluzový povrch, což zajišťuje bezpečnost i za mokra. Tuto vlastnost oceníte zejména u teras kolem bazénu nejen se sladkou, ale i slanou vodou. Díky svému původu je totiž dřevina odolná vůči vlhku.

5. Ekologický přínos

Námi dodávané mukulungu se pěstuje a zpracovává udržitelnými lesnickými postupy v souladu s nařízením EUTR (European Union Timber Regulation). Jde o legislativní nástroj, který vede k ochraně lesů a udržitelnému hospodaření s přírodními zdroji.

Dřevěná terasa z mukulungu je skvělou investicí pro ty, kteří hledají trvanlivý, vysoce estetický, udržitelný, a hlavně velmi pevný materiál pro svou venkovní terasu nebo fasádu. Pokud je součástí terasy i bazén, platí to dvojnásob, protože dřevina má protiskluzový povrch a poradí si i s vlhkostí.

Jak se terasa z mukulungu instaluje?

Při stavbě dřevěné terasy z mukulungu je třeba dodržet několik kroků pro zajištění správné instalace a maximální životnosti. Základna budoucí terasy musí být pevná a dobře odvodněná, aby se pod ní nehromadila voda. Důležité je použít kvalitní podkladní hranoly.

Kvůli tvrdosti mukulungu věnujte pozornost také výběru spojovacího materiálu. Vhodným řešením je použití nerezových šroubů A2 nebo A4 (ke slané vodě), které odolají korozi a zajistí pevné spojení. Instalaci formou neviditelných spojů v případě mukulungu nedoporučujeme, protože může docházet k samovolnému vyskočení prken z kotvicího systému.

Naše resumé? Mukulungu dáváme zelenou

Dřevěná terasa z mukulungu je skvělou investicí pro ty, kteří hledají trvanlivý, vysoce estetický, udržitelný, a hlavně velmi pevný materiál pro svou venkovní terasu nebo fasádu. Pokud je součástí terasy i bazén, platí to dvojnásob, protože dřevina má protiskluzový povrch a poradí si i s vlhkostí. 

Mukulungu se díky svým jedinečným vlastnostem pyšní nejen krásným vzhledem, ale také dlouhodobou odolností a nízkými nároky na údržbu, což z něj činí ideální volbu pro terasy a další venkovní konstrukce.

Zanechte nám číslo a my se vám ozveme.

Co nejdříve se vám ozveme
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Případně nám zavolejte kdykoli ve všední den od 10:00 do 18:00.

+420 773 334 221

Zavolejme si