Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.

Masiva

/

Blog

/

Systém Grad: Revoluce v pokládce venkovních dřevěných teras

Systém Grad: Revoluce v pokládce venkovních dřevěných teras

Správná montáž dřevěných teras má přímý vliv na jejich životnost. Jak ale zajistit kvalitní pokládku při aktuálním nedostatku šikovných řemeslníků a tlaku na co nejrychlejší instalaci?

terasy

Text text text

obsah

Hlavní benefit systému Grad

Francouzská společnost Grad vytvořila patentovaný systém neviditelných spojů, aby budování teras mohlo být efektivnější, a přitom udržitelnější. Díky jednoduché instalaci s dlouhodobými výsledky si velmi rychle získal uznání odborníků z řad stavitelů, truhlářů a architektů i oblibu u majitelů teras. A to po celém světě. 

Kromě toho, že systém Grad zkracuje dobu montáže, šetří díky jednoduššímu spojování prken bez vrutů také nástroje, které jsou k instalaci terasy nebo fasády potřebné. Díky tomu, že systém v podstatě funguje na principu intuitivní stavebnice, je navíc poměrně snadné se s ním naučit pracovat.

„Díky systému Grad při montáži ušetříme více než třetinu času. První realizace terasy o ploše 45 m2, během které jsme se s neviditelnými spoji učili pracovat, zabrala našemu týmu o dvou lidech čtyři dny. Další projekt trval stejnou dobu, ale už šlo o plochu dvakrát tak velkou. Grad šetří nejen náš čas, ale i nářadí. A našim klientům i architektům navíc přináší více estetiky, komfortu a delší životnost teras a fasád bez jakýchkoliv vrutů.“ Jan Valenčík, spoluzakladatel Masiva

Terasa jako skládačka

Toto jsou hlavní komponenty tvořící systém Grad:

  • Konstrukční hranol z recyklovaného hliníku s předpřipravenými klipy.
  • Výškově nastavitelné terče TOP LIFT s výškou až 325 mm, na které se položí konstrukční hranoly.
  • Spanner pro vycentrování rozteče mezi konstrukčními hranoly. 
  • Nástavec TOP CUBE, který usnadňuje olemování terasy z bočních stran.
  • Spojka TOP LINK, která elegantně spojí kolejnice a zajistí potřebnou vzdálenost mezi hranoly. 
  • Dřevěná prkna, která stačí jednoduše zacvaknout do předpřipraveného systému.

Thermojasan – terasová prkna z thermowood (masiva.cz)

Pro jaké druhy dřeva se systém hodí?

Systém Grad je určen pro dřevo nejvyšší kvality. Nejčastěji jde o thermobambus, kterému jsme se věnovali v minulém článku, ale také thermojasan, thermoborovici nebo oblíbené dřevo Accoya a Kebony. Všechny tyto dřeviny ocení zejména zákazníci, kteří si chtějí terasu užívat naplno a bez nutnosti údržby. 

Velkou předností těchto materiálů je že se málo zahřívají a téměř neštípou, což umožňuje bez obav chodit po terase naboso i při vyšších teplotách. Díky absenci vrutů při neviditelném kotvení se u nich navíc minimalizuje vznik prasklin. Bonusem je, že všechny tyto dřeviny pocházejí z Evropy a těží se udržitelným způsobem. 

6 důvodů, proč přejít na systém Grad

1. Odnímatelný klip
Srdcem systému je Klip Grad patentovaný v roce 2014. Spojuje hliníkovou konstrukci s dřevěnými prkny, čímž umožňuje jejich velmi jednoduché odstraňování a přemisťování, což oceníte zejména při drobných opravách. Klip je navíc – jak dokazuje i 20letá záruka – velmi odolný. 

2. Nekonečná variabilita
Klip můžete použít s jakýmkoliv dřevěným prknem, které je opatřené drážkou Grad. Díky tomu si můžete hrát s designem terasy.  

3. Hliníková konstrukce, co něco vydrží
Systém Grad má robustní konstrukci z hliníku, která je velmi odolná a bude dlouhé roky spolehlivě sloužit.

4. Neviditelné upevnění
Systém dodává terase čistý a hladký vzhled bez vrutů nebo jiných viditelných spojů. Uspokojí tak nároky architektů i náročných klientů, kteří upřednostňují čistý design bez rušivých prvků.

5. Udržitelnost
Veškeré komponenty se vyrábějí z recyklovaných materiálů, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Jednotlivá prkna jsou k sobě upevněna tak těsně, že do spojů proniká jen minimum vody. Díky tomu je terasa odolnější vůči deformacím, prasklinám nebo plísním.

6. Možnost vertikální montáže

Systém Grad se hodí nejen pro terasy, ale i pro fasády, které si můžete vytvořit jednoduchým „klikacím“ způsobem. A pokud bude nutné některé z dřevěných palubek vyměnit, stačí je pomocí speciálního klíče od systému odpojit. Nové prkno pak během chvilky zacvaknete zpět. 

Speciální klíče Grad určené pro rychlou výměnu prken

Výsledek, který potěší i náročné

Systém neviditelných spojů Grad se hodí pro každého, kdo si potrpí na vysoce estetický vzhled, má rád komfort a nechce péči o terasu věnovat více času, než je nutné. Zároveň je ideální pro ty, kteří na terase chtějí trávit maximum času, a to i v horkém počasí. Díky absenci spojů je totiž chůze naboso příjemná a bezpečná i při vysokých teplotách.

Velkou výhodou neviditelných spojů Grad je i fakt, že si perfektně rozumí i s terasami, které nejsou čistě pravoúhlé. Díky systému komponentů si poradíme i s oblouky, schody, výřezy a jinými asymetriemi v půdorysech teras a fasád. 

„Systém jsme navrhli tak, aby obstál ve zkoušce času. To je zásada, která nás motivuje k neustálému zdokonalování našeho neviditelného upevňovacího systému. Chceme, aby naše výrobky nejen dlouho vydržely a skvěle vypadaly, ale také aby vždy beze zbytku splňovaly veškeré právní náležitosti a respektovaly životní prostředí.“ Tým značky Grad
Thermojasan – terasová prkna z thermowood (masiva.cz)

Zanechte nám číslo a my se vám ozveme.

Co nejdříve se vám ozveme
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Případně nám zavolejte kdykoli ve všední den od 10:00 do 18:00.

+420 773 334 221

Zavolejme si