Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.

Masiva

/

Blog

/

Dřevoplast, nebo dřevo? Porovnali jsme jejich výhody i slabiny

Dřevoplast, nebo dřevo? Porovnali jsme jejich výhody i slabiny

Je dřevoplast skutečně tak kvalitní, jak se o něm říká? Má sklony praskat? A hlavně – co má materiál vyrobený ze dřeva a polymeru společného s opravdovou dřevinou, a v čem se naopak liší?

terasy

obsah

To jsou asi nejčastější otázky, které se lidem honí hlavou, když přemýšlí o své budoucí terase. Proto jsme se rozhodli oba materiály porovnat a vypíchnout jejich silné i slabé stránky.

Složení dřevoplastu

Dřevoplast nebo také WPC (Wood Plastic Composite) tvoří přibližně 60 % dřeva, 40 % plastu a jednotky procent aditiv. Čím vyšší poměr dřeva WPC obsahuje, tím vyšší je kvalita a logicky i cena terasových prken z WPC. Proto je důležité si položit otázku, zda se vyplatí investovat do dřevoplastu, nebo si pořídit přírodní dřevo, které během svého životního cyklu i při recyklaci produkuje mnohem méně toxických látek. Za kvalitnější dřevoplast můžete v některých případech dokonce zaplatit více než například za dřevo ipe, které patří mezi nejkvalitnější dřeviny vhodné pro budování dřevěných venkovních teras. Proto si dobře spočítejte, zda se vyplatí investovat do dřevoplastu, nebo zvolit přírodní dřevo, které při recyklaci produkuje mnohem méně toxických látek.

Až 80 % dřevoplastu, který je běžně dostupný na trhu, pochází od dodavatelů z Asie, zejména z Číny. V tomto regionu ve srovnání s Evropou panují mírnější požadavky na výrobní postupy i méně přísné ekologické standardy. Proto doporučujeme, abyste si před koupí WPC materiálu ověřili jeho původ a přesné chemické složení.

Životnost a stabilita WPC

Pro oba materiály platí, že zejména v letních a zimních měsících vlivem teplotních výkyvů „pracují“. Přírodní dřevo se ale ve srovnání s dřevoplastem méně rozpíná a křiví. Proto je u terasy z WPC pravděpodobnější, že časem bude méně stabilní a více asymetrická. To je důvod, proč na internetu nenajdete mnoho realizací teras z dřevoplastu, které jsou starší než 5 let. 

Naproti tomu dřevo má životnost několik desítek let – například ipe nebo teak dokonce 80 a více let. Podlaha terasy si tak i po mnoha letech může zachovat elegantní symetrii a kvalitu. Předpokladem dlouhé životnosti je samozřejmě vhodný výběr dřeviny pro dané prostředí. 

U terasy z WPC je pravděpodobnější, že časem bude méně stabilní a více asymetrická. To je důvod, proč na internetu nenajdete mnoho realizací teras z dřevoplastu, které jsou starší než 5 let. 

Komfort a bezúdržbovost

Dřevoplast je oblíbený hlavně kvůli tomu, že nepotřebuje prakticky žádnou údržbu. A jeho další výhodou je údajně barevná stálost. Pravdou ale je, že i WPC stejně jako dřevo časem bledne, proto se doporučuje oba materiály ošetřovat vhodnými oleji, aby se zachovala jejich původní barva. 

Pokud se o dřevěnou terasu opravdu nechcete starat, pak dřeva Accoya a Kebony představují špičku v bezúdržbovosti a při vysokých teplotách se výrazně nezahřívají. Proto jsou po celý rok ideální pro chůzi naboso. 

Dopady na zdraví

Je vědecky dokázáno, že nejvhodnější hračky pro děti jsou ty dřevěné. Lidský organismus se zkrátka cítí lépe, když je obklopený přírodními materiály. Dřevo má oproti WPC výhodu v tom, že má přirozeně antibakteriální účinky, díky svým fyzikálním vlastnostem a obsahem látek, například polyfenolů, které vytvářejí chemické vazby zabraňující fyziologickým pochodům bakterií. Díky tomu je nejen hygieničtější a šetrnější k pokožce, ale také příjemnější na dotek. A navíc příjemně voní. 

Dřevo má oproti WPC výhodu v tom, že má přirozeně antibakteriální účinky.

Estetika a důraz na detail

Z estetického hlediska má dřevo navrch, protože se snadno tvaruje, a tak s jeho pomocí můžete na terase nebo fasádě vytvořit i ty nejdrobnější detaily. Z tepelně ošetřených dřevin, jako je například thermobambus, vykouzlíte třeba oblíbený francouzský vzor chevron, který vyžaduje precizní seskládání prken do úhlu 45 stupňů bez sebemenších mezer. 

U dřevoplastu jsou možnosti tvarování omezené kvůli jeho roztažnosti. To se projevuje zejména při stavbě schodů nebo jiných vysoce namáhaných částí teras. Po nějakém čase používání se zpravidla ukáže, že je WPC v porovnání se dřevem náchylnější k deformacím.   

Thermobambus – terasová prkna z thermowood (kotvení Grad) (masiva.cz)

Udržitelnost

Mezi lidmi i v online prostoru kolují mýty, které poukazují na to, že je výroba dřevěných produktů snižuje počet stromů v lesích, a tím ohrožuje přírodu. Skutečnost je ale taková, že stromy, které dosáhnou určitého věku, přestávají být produktivní a začínají hnít. A hnilobný proces způsobuje, že se z nich uvolňuje nadměrné množství škodlivého oxidu uhličitého.

Nově vysazené stromy jsou naopak produktivní, vytvářejí kyslík a spotřebovávají oxid uhličitý. Prvotřídní evropské dřeviny, se kterými v Masivě pracujeme, mají certifikaci FSC (Forest Stewardship Council) nebo PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Ty zaručují, že se dřevo těží šetrným způsobem, který nezatěžuje životní prostředí.

Prvotřídní evropské dřeviny, se kterými v Masivě pracujeme, mají certifikaci FSC nebo PEFC. Ty zaručují, že se dřevo těží šetrným způsobem, který nezatěžuje životní prostředí.

Montáž a opravy

Výběr materiálu a způsob montáže jsou klíčové faktory, které je před vybudováním terasy třeba zvážit. Oprava dřevoplastu i dřevěné terasy může být při nesprávné montáži velmi nákladná. Proto vám v Masivě vždy rádi poradíme, abychom pro vás zajistili co nejdelší životnost terasy. 

U WPC nedochází obvykle ke vzniku třísek, což ale neplatí pro praskliny a větší mezery. U dřeva mohou tyto třísky vznikat v okolí vrutů. Pokud se tomuto problému chcete vyhnout, doporučujeme montáž na neviditelné spoje – například Remo Clip nebo Grad, u nichž jsou prkna profilována tak, aby byl povrch terasy naprosto hladký.

Výše uvedené postřehy a naše zkušenosti nás opakovaně vrací ke dřevu – přírodnímu materiálu, ze kterého lidé staví svá obydlí už tisíce let. Nedáme na něj dopustit při realizaci interiérů i venkovních teras a fasád.

Thermobambus Elegance – terasová prkna z thermowood (masiva.cz)

Zanechte nám číslo a my se vám ozveme.

Co nejdříve se vám ozveme
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Případně nám zavolejte kdykoli ve všední den od 10:00 do 18:00.

+420 773 334 221

Zavolejme si